C16 AVUS

C16 AVUS

In de jaren ’20 en begin jaren ’30 van de vorige eeuw waren vooral de Italiaanse merken Alfa Romeo en Maserati succesvol bezig in de Grand Prix, de voorloper van de Formule 1. In 1934 kwam Mercedes-Benz met de W25 en Auto-Union met de Type-A. We spreken hier over de tijd dat Hitler aan de macht kwam en Duitsland groot wilde maken. Daarom besloot hij in 1933 om beide merken financieel te ondersteunen vanuit het rijk. Jaarlijks kregen beide merken 250.000 Reichsmark en de maker van de beste Duitse racer nog eens 40.000 extra. Aangezien Mercedes al klaar was met de W25 en een aantal in financiële problemen zat ergerde het zich aan het voordeel van Auto-Union, waar Hitler ook nog eens de baas was. Hierdoor brak er een nieuwe periode aan, de strijd tussen Mercedes-Benz en Auto-Union, de Silber Pfeile.

Auto-Union stond bekend om zijn moderne racers met V16 motoren achterin, terwijl Mercedes het goed deed met zijn moderne met voorin geplaatste V12 GP-auto’s. Als je de auto’s als de B-Type van Union en de W125 van Mercedes vergelijkt met de auto’s van Maserati en Alfa, dan zie je pas hoe modern die auto’s waren destijds.

In 1937 was er een race op het AVUS-circuit in Berlijn. Een 2-baans weg met 2 bochten, waarvan 1 met een helling van 45 graden. Doordat het geen officieel kampioenschapswedstrijd was, waren ook niet-GP auto’s toegestaan. Dat was het moment dat Auto-Union met zijn C-Type Stromlinie en Mercedes met zijn W25 Stromlinie kwamen. Futuristisch uitziende verbouwde GP-auto’s die een stuk sneller gingen. Met dezelfde type auto’s werden in 1938 recordpogingen gedaan op stukken van de Autobahn. Stel je even voor; de jaren ’30, niet geweldige wegen, geen elektronische hulp in de auto en dan toch meer dan 430 km/u rijden… Helaas reed de Auto-Union coureur, Bernd Rosemeyer, zich te pletter in een van deze pogingen en besloot men te stoppen hiermee.

Ik hoop dat jullie het lezen nog niet zat zijn :P. Door deze hele geschiedenis kreeg ik het idee om zelf een AVUS-stijl auto te maken met de Cheeta C16. De basis van de auto is geïnspireerd op de Mercedes 3l Rekordwagen (W154). Daarbij heb ik wel een beetje Auto Union gedaan met een achterinliggende V16. Het begin van de bouw gaat veel lijken op die van de C12 Brooklands. Daarna worden er grote kappen over de wielen gezet en verbonden met de body door aerodynamische delen.

Nu veel tekst wordt het nu tijd voor wat foto’s:
Zoals gewoonlijk begin ik met een bovenaanzicht van de vormen het chassis.

Afbeelding

Daarnaast ben ik vrij vlot begonnen met het frame en een beetje laat heb ik wat tussendoor foto’s gemaakt:

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

De volgende stap werd de motor. Hier is (aan de linkerkant van de eerste foto) ook een deel van de benzinetank te zien die over de motor valt.

Afbeelding

Afbeelding

De benzinetank heb ik vandaag ook dichtgemaakt.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Als laatste heb ik ook bij dit model gewerkt aan een werkend stuur. Precies hetzelfde principe als de vorige keren. Voorlopig staat de auto op deze hoogte. Ik ga kijken hoever de onderkant nog omlaag komt en de hoogte eventueel aanpassen, want er laag is dit niet.

Afbeelding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *